Zpět na kalendář

Jarní degustace jablek

Středa 23.5.2018 10:00 hod.

Která jablka si nejlépe vedla při zimním skladování a jsou stále chutná i nyní?

Výsledky už brzy přinese jarní degustace pozdně zrajících odrůd a novošlechtění, která se uskuteční ve středu 23. května 2018 od 10 hodin v prostorách kongresového sálu Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích. Pozvaní experti budou u vybraných vzorků jablek hodnotit jejich vzhled, vůni, kyselost i celkovou chuť, dále pak konzistenci a šťavnatost dužniny.

U některých vzorků bude možné porovnat, jaký vliv na hodnocené plody mají rozdílné skladovací podmínky, konkrétně skladování v podmínkách ULO (atmosféra s velmi nízkou koncentrací kyslík) a v podmínkách chlazených skladů bez úpravy atmosféry. V loňském roce první polovinu tabulky obsadily plody skladované v podmínkách ULO.

Každoroční hodnocení jablek naznačí, které odrůdy nebo novošlechtění by díky svým vlastnostem mohly mít úspěch i u konečných konzumentů. Slouží tak pro rozhodování šlechtitelů o směřování jejich další práce nebo pěstitelům ovoce při výběru odrůd pro jejich sady.