53. ROČNÍK ZIMNÍ DEGUSTACE JABLEK



53. ROČNÍK ZIMNÍ DEGUSTACE JABLEK

Publikováno: 2022-01-28


 Průběh 53. ročníku degustace jablek v roce 2022 na VŠÚO Holovousy
Degustace jablek se uskutečnila 19.1.2022 a zúčastnilo se jí 30 hodnotitelů z řad vlastních zaměstnanců, zahrádkářů, šlechtitelů a zástupců ÚKZÚZ. Celkem bylo hodnoceno 45 vzorků, z nichž 7 bylo skladováno v podmínkách ULO. Většina vzorků byla skladována v běžné nevětratelné chladírně při teplotě + 2°C, což se do značné míry projevilo na horším stavu konzumní kondice. Některé vzorky byly bohužel vzhledem k nedokonalému způsobu skladování a průběhu počasí a sklizní v roce 2021 již za svým zenitem (Gala, Rubín, Galaval, Jupiter, Santana, Vršovský granát).
Nejlépe hodnocené byly genotypy z Holovous, s přehledem zvítězilo novošlechtění HL 353/04, vzniklé křížením odrůd Angold a Braeburn.Jako druhá v pořadí se umístila odrůda Andera. Jako třetí a čtvrtý nejlepší vzorek bylo vyhodnoceno nšl. HL 1834 a odrůda Meteor. Za zmínku stojí také odrůda Orion, která skončila na druhém místě z hlediska celkové chuti. Tak jako i vloni jsme opět dali prostor pro nové genotypy vznikající u soukromého šlechtitele pana Josefa Buzrly z Moravského Žižkova, dále panu Jaroslavu Matejskovi a ÚEB Střížovice. Pan Buzrla zajistil pro degustaci čtyři odrůdy, nejúspěšnější z nich byla 583/7 (pracovní označení: Sissi), která skončila na 17. místě. Dále byl v degustaci zařazen genotyp 336/6 (prac. označení Vanessa), který si vysloužil pozici nejsladší odrůdy, a 2244/9 (prac. označení: Briliant), který však ještě na svoji pravou konzumní zralost čekal, a dosud neregistrovaný hybrid s pracovním názvem Larisa. Z ústavu experimentální botaniky Střížovice jsme mohli ochutnat 5 novošlechtění, z toho dvě sloupcovité Lambadu a Swing. Nejlépe z tohoto pracoviště se umístil hybrid 0970/2 (na 7. místě) a odrůda Rubelit (na 10. místě).
Výsledky 53. ročníku degustace poslouží pro vlastní srovnání hybridů mezi sebou, pro srovnání s pracovišti konkurenčními, tak aby se i nadále zvyšovala kvalita nejen nově vyšlechtěných jablek, ale celková péče v sadech a v rámci posklizňového uchování. V květnu bychom uskutečnili na ústavu opět tradiční jarní degustaci pro ty genotypy, které mají potenciál dlouhodobého skladování.

Basic information about VŠÚO


RESEARCH AND BREEDING FRUIT INSTITUTE HOLOVOUSY s.r.o. has been engaged in research of fruit growing and the breeding of fruit crops continuously for almost seven decades. The research activity of the institute includes practically all fruit crops that are grown on the territory of the Czech Republic as market cultures. As part of the solution of research projects supported by various providers (MZe/ NAZV, MŠMT, GAČR, MK, TAČR), it creates almost all types of outputs defined by the Research Organizations' Results Evaluation Methodologies and submitted to the Register of Results Information. These are both results of a publishing nature and applied results. Researchers and scientists publish research results in impacted, peer-reviewed, as well as in other professional and popular journals. The organization has been publishing Scientific Work on Fruit Growing for 60 years. The journal publishes original scientific works from the fruit growing industry. It is a peer-reviewed journal included in the List of peer-reviewed non-impact journals (periodicals) published in the Czech Republic. It is cited in CA B Abstracts/Horticultural Science Abstracts, Plant Breeding Abstracts, AGRIS. The successfully commercialized results include legally protected varieties, so far almost 85 varieties of individual fruit species have been entered and registered, other varieties are still undergoing the registration process. A number of varieties were granted a protection of rights in the Czech Republic and subsequently in the European Union. In particular, there is a great interest in cherry varieties in the world, two varieties have been granted a US Plant Patent. Furthermore, several results in the field of pilot plant and verified technologies were realized and contractually handed over to the user in VŠÚO Holovousy in the last five-year period. An important component of the transfer of research results into practice are growing methodologies, which are passed on to users - professionals - professional fruit growers

Company executives  
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
 

Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
 

Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová

VSUO