Publikováno: 2022-10-12
	Národní zemědělské muzeum v Praze se 30. září již pošesté v rámci Noci vědců na jeden večer v roce proměnilo v centrum zemědělské vědy. Letošní téma „Všemi smysly“ bylo opravdovým zážitkem pro malé i velké návštěvníky. Ti mohli u stanoviště VŠÚO Holovousy s názvem „Ovoce všemi smysly“ otestovat své chuťové pohárky při „slepé“ ochutnávce ovoce. Přičichnout mohli k různým jablečným výrobkům, podle hmatu se pokusit rozeznat druhy ořechů a na vlastní oči mohli pod mikroskopem nahlédnout do světa užitečných organismů, ale i škůdců. Starší děti si u našeho stanoviště mohly vyluštit křížovku, pro menší návštěvníky tu byla obrázková spojovačka nebo skládačka. Na své si tedy přišli všichni návštěvníci.
	
	V rámci bohatého programu probíhaly v Objevovně také odborné přednášky. Se svým příspěvkem „Senzorika ve šlechtění ovoce“ zde vystoupila Mgr. Terezie Vojtová, která ve zkratce prozradila posluchačům, jak probíhá proces šlechtění a co vše je hodnoceno při výběru perspektivních odrůd a jaké smysly při hodnocení šlechtitelé využívají.
	
	V Národním zemědělském muzeu v Praze bylo letos možné navštívit celkem 20 stanovišť s tematikou zemědělského výzkumu a využít své smysly při plnění nejrůznějších úkolů. Noc vědců ale neprobíhala pouze v Národním zemědělském muzeu v Praze, po celé České republice se do této akce zapojilo 845 vědců a odborníků z různých odvětví na více než stovce míst.
			Company executives  
			Ing. Tomáš Zmeškal
			Ing. Jaroslav Vácha
			 
			Companions
			Ing. Jan Blažek, CS c.
			Ing. Josef Kosina, CS c.
			Ing. Václav Ludvík
			Ing. František Paprštein, CS c.
			Jaroslav Muška
			Ing. Radoslav Potůček
			SEMPRA PRAHA a.s.
			 
			Company Supervisory Board
			Ing. Josef Kosina
			Mgr. Vladimír Samek
			Mgr. Hana Vránová
